• Dr Mastura Md Yusof

Mutasi BRCA dan Kanser

Updated: May 31, 2020


Fig 1. Angelina Jolie

Sudah tentu anda pernah terdengar mengenai beberapa orang dalam satu keluarga didiagnos dengan kanser atau“ cancer runs in the family”. Mungkin anda pernah membaca mengenai artis Holloywood terkenal, Angelina Jolie yang melakukan pembedahan mastektomi bagi kedua-dua payudara beliau walaupun tidak mengidap kanser?

Apa yang hendak dibincangkan di sini adalah kanser payudara atau ovari yang berlaku dikalangan ahli-ahli keluarga yang rapat seperti ibu, kakak atau anak yang dinamakan kanser keturunan.

Di Malaysia, kanser payudara dan ovari adalah penyebab utama kematian di kalangan wanita. Hampir 50% daripada kanser wanita terdiri daripada kedua-dua kanser ini dan lebih kurang 50% juga didiagnos pada tahap lewat iaitu tahap 3-4.

Antara faktor-faktor yang menyumbang kepada peningkatan penyakit kanser payudara adalah faktor persekitaran dan keturunan (hereditari).

Statistik menganggarkan lebih kurang 10% daripada kes kanser payudara dan 15% daripada kanser ovari berkait rapat dengan mutasi pada gen yang diturunkan atau diwarisi oleh generasi seterusnya. Namun oleh kerana kanser jenis ini jarang berlaku, faktor hereditari tidak begitu dihiraukan oleh masyarakat.

Fig 2. Statistik kanser dikalangan wanita di Malaysia (2012-2016)


Pentingnya kita mengetahui sejarah kanser di dalam keluarga

Sejarah atau riwayat keluarga yang mempunyai kanser boleh meninggikan risiko seseorang mendapat kanser berbanding dengan orang lain tetapi ini bukan bermakna anda semestinya akan mendapat kanser jika sebelum ini ada ahli keluarga rapat yang didiagnos dengan kanser payudara atau ovari.

Sejarah keluarga yang mempunyai kanser hereditari adalah berbeza. Ini bermakna seseorang individu mewarisi mutasi gen yang spesifik dan seterusnya menyebabkan kanser terjadi. Mutasi gen ini diwarisi samada dari ibu atau bapa pesakit. Individu ini juga cenderung mendapat kanser-kanser lain dan boleh mewariskan gen tersebut kepada anak-anak. Ini bermakna setiap anak yang lahir mempunyai peluang sebanyak 50% untuk mewarisi gen tersebut dan menjadi pembawa (gene carrier).


Mutasi gen yang paling kerap berlaku adalah gen Breast Cancer Susceptibility Gene (BRCA) 1 dan 2. Pembawa mutasi gen BRCA1 dan BRCA2 ini mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk mengidap kanser payudara, ovari, pankreas dan melanoma berbanding dengan masyarakat umum. Orang lelaki tidak terkecuali dari mewarisi gen mutasi BRCA. Bagi lelaki yang mewarisi gen ini, mereka berisiko tinggi untuk mengidap kanser prostat selain kanser payudara, pankreas dan kulit. Seumur hidup seseorang, risiko mendapat kanser tersebut boleh mencapai antara 30% sehingga 80%, bergantung pada jenis mutasi gen dan sejarah kanser keluarga.

Selain BRCA1&2, ada gen -gen lain yang dikaitkan dengan kanser hereditari

seperti PALB2, ATM, P53 dan CHEK2 namun jumlah kes-kesnya sangat kecil berbanding dengan gen BRCA.

Fig 3. Cara gen di warisi ke anak


Siapakah pesakit kanser yang berisiko sebagai pembawa mutasi gen BRCA?

1. Mereka yang mempunyai kanser pada kedua-dua payudara

2. Mereka yang mempunyai kanser payudara DAN ovari

3. Mereka yang berumur < 50 pada diagnosis kanser payudara terutama mempunyai kanser payudara jenis TNBC pada usia lebih muda

4. Pesakit kanser payudara lelaki

5. Pesakit kanser ovari < 70 tahun

6. Mereka yang mempunyai ahli keluarga terdekat yang:

a. mengidap kanser payudara sebelum usia 40

b. mengidap kanser ovari

c. mengidap kanser pada kedua-dua payudara

d. mengidap kanser payudara lelaki

7. Mereka yang mempunyai ramai saudara-mara yang mengidap kanser payudara, kanser pankreas serta kanser prostat.

8. Golongan Ashkenazi Jews

Pesakit kanser yang mempunyai ciri-ciri di atas serta sejarah kanser keluarga yang serius, boleh berjumpa dengan pakar onkologi untuk membincangkan risiko menjadi pembawa mutasi gen BRCA supaya langkah seterusnya seperti kaunseling genetik dan ujian genetik boleh dilakukan.

Kaunselor genetik adalah ahli professional yang akan meneliti dan membuat analisa kepada pesakit berdasarkan umur, jenis kanser, maklumat ahli keluarga lain yang mendapat kanser, bagi mengenalpasti skor pesakit sebelum membuat keputusan mengenai ujian mutasi gen BRCA.

Seterusnya kaunselor genetik akan menerangkan kenaikan dan keburukan mengambil ujian genetik dan limitasinya sebelum pesakit membuat keputusan untuk melakukan ujian atau tidak. Proses ini dipanggil “genetic counselling’ dan ini adalah proses primer sebelum ujian dilakukan.

Ujian genetik tidak boleh diambil sewenang-wenangnya, oleh sesiapa sahaja atau dimana-mana makmal. Ia dibuat ke atas pesakit yang telah mengidap kanser payudara, ovari atau kanser lain dahulu. Jika pesakit ini positif barulah ahli keluarga terdekat seperti ibu bapa, adik beradik atau anak boleh diberikan kaunseling genetik dan seterusnya membuat ujian bagi mengetahui samada mereka adalah pembawa atau tidak.

Bagaimana ujian genetik BRCA dilakukan?


Walaupun ujiannya sangat ringkas namun analisa gen sangat kompleks. Pesakit hanya perlu diambil darah atau sampel air liur atau kutikel (akar) rambut. Oleh kerana gen diwarisi ketika lahir maka “defective genes” ini boleh ditemui di SEMUA sel pada badan namun darah dan air lur paling kerap digunakan untuk ujian ini. Jenis gen ini dipanggil germline jadi mutasi pada gen ini dipanggil mutasi germline dan ujian dipanggil “germline BRCA testing”. . Seterusnya analisa akan dilakukan pada sel-sel darah, sel air liur atau kutikel rambut pesakit itu oleh pakar patologi molekular. Keputusan analisis biasanya mengambil masa tiga minggu-sebulan.

Selain daripada itu, sampel tisu tumor yang diambil menerusi prosedur biopsi atau pembedahan pesakit boleh juga menjalani ujian BRCA dimakmal untuk mengenalpasti kewujudan mutasi pada sel kanser. Ini dipanggil mutasi somatik. Namun bagi mengesahkan mutasi hereditari, ujian mutasi germline tetap harus dilakukan.

Apakah kepentingan melakukan ujian genetic BRCA?

Terdapat garis panduan ujian genetik bagi individu-individu yang berisiko dari organisasi-organisasi antarabangsa yang sentiasa dikemaskini dari masa ke semasa. Di Malaysia, Cancer Research Malaysia ialah sebuah badan yang telah banyak melakukan penyelidikan mengenai kanser hereditari dengan dibantu oleh pakar-pakar onkologi, ginekologi dan lain lain bagi mendapatkan data tempatan yang sangat bernilai bagi perkara ini.

Kepentingan untuk pesakit kanser dengan mutasi BRCA :

  1. Pesakit/pembawa boleh menjaga gaya hidup untuk mengurangkan risiko kanser.

  2. Pesakit boleh membuat keputusan berkenaan jenis pembedahan payudara. Contoh pesakit mungkin memilih mastektomi dan bukan lumpektomi atau membuang sebelah payudara lagi yang tidak mempunyai kanser.

  3. Pesakit kanser payudara berisiko tinggi mendapat kanser ovari jika mempunyai gen BRCA jadi pembedahan membuang kedua ovari dan tiub fallopion mungkin akan disarankan.

  4. Pesakit layak mendapatkan rawatan terapi "targeted" yang spesifik untuk kanser payudara tahap 4 yang mempunyai mutasi BRCA, dipanggil PARP inhibitors yang mungkin membantu mengawal kanser.

  5. Pesakit mungkin boleh menyertai beberapa ujian klinikal terbaru di dalam ? yang mungkin boleh membantu kemajuan rawatan kanser bagi mutasi gen BRCA ini.


Kelebihan untuk pembawa gen BRCA:

  1. Pembawa boleh memilih untuk menjalani mastektomi membuang kedua-dua payudara sebagai pencegahan daripada mendapat kanser payudara.

  2. Saringan dan pantauan untuk kategori risiko tinggi ini pada ahli keluarga yang disahkan sebagai pembawa gen boleh dilakukan seawal umur 25 tahun dengan pemeriksaan payudara, digital mammogram, atau MRI scan.

  3. Pengambilan ubat hormon seperti tamoxifen dicadangkan untuk pembawa bagi mencegah atau melambatkan pembentukan kanser

Berbalik kepada pelakon Angelina Jolie, ibunya mendapat kanser ovari pada umur 46 tahun. Riwayat kanser di sebelah keluarga ibunya juga kuat iaitu kedua-nenek dan moyang Angelina meninggal pada usia 40 an kerana kanser ovari. Ini menyebabkan Angelina melakukan ujian dan disahkan sebagai pembawa gen BRCA 1 pada tahun 2013. Justeru itu Angelina mengambil keputusan untuk membuat mastektomi kedua-dua belah payudara dan 2 tahun berikutnya beliau membuang ovari dan tiub fallopionya bagi menurunkan risiko beliau mendapat kanser payudara dan ovari serendah mungkin.

Diharapkan selain daripada gaya hidup sihat, langkah-langkah pencegahan awal boleh dilakukan oleh pembawa gen BRCA samada belum atau telah disahkan menghidap kanser. Di negara barat, kesedaran mereka sangat tinggi terhadap penyakit kanser dan ujian ini dilakukan dengan lebih kerap dan ditaja sepenuhnya oleh insuran.Pesakit perempuan dibawah 40 tahun dengan diagnosis kanser payudara dan pesakit bawah 60 tahun dengan diagnosis kanser ovari secara rutin akan terus menjalani ujian genetik. Walaupun kemajuan seperti ini masih jauh di negara kita, semoga pesakit dan orang ramai dapat meninggikan kesedaran dan pengetahuan mengenai faktor keturunan pada kanser disamping perawatan dan penjagaan kanser menjadi semakin maju dan wabak kanser ini dapat di bendung dengan lebih efisien pada masa akan datang.

Rujukan ;

· National Cancer Registry Report, Malaysia Cancer Statistics- 2007-2011

· Malaysian Study On Cancer Survival (MySCan)


Dr Mastura Md Yusof

Pakar Onkologi Klinikal

SJMC & Pantai Hospital Kuala LumpurArtikel ini dihasilkan oleh panel editor dan merupakan hakcipta Klinik Onkologi Maya. Informasi di dalam blog ini tidak bermaksud dan bukan untuk menggantikan perundingan klinikal mana-mana pesakit kanser di dalam Malaysia dan di luar negara. Ia hanyalah untuk penggunaan individu sahaja dan tidak dibenarkan untuk diubah, dimodifikasi mahupun dicetak semula untuk sebaran tanpa kebenaran dari kami.

KlinikOnkologiMaya

424 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Klinik Onkologi Maya. Proudly created with Wix.com